Radon
Radon kan ta sig in i huset på olika sätt: Via mark och/eller berg under och runt huset, byggmaterial i själva byggnaden eller genom vatten.
Krypgrundsventilation
Krypgrundsventilation
Radonsug
Radonsug
Radonbrunn
Radonbrunn
Radonsanering
Vi hjälper dig med radonmätning, radonutredning, radonsanering och uppföljningsmätning.
Vi vill att det ska vara enkelt för dig som kund att få hjälp till en friskare inomhusmiljö.
Radon är den tyngsta av ädelgaserna, den är ca 8 gånger tyngre än luft och 100 gånger tyngre än vätgas.
Radon har en halveringstid på 3,82 dygn och saknar färg, lukt och smak. Radon bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Radongasen sönderfaller i sin tur till radondöttrar som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna sänder ut strålning i form av alfapartiklar som kan skada cellerna i luftvägar och lungor. Radon beräknas orsaka cirka 500 lungcancerfall om året i Sverige.
Marken
Marken är den vanligaste radonkällan och kan ge upphov till mycket
höga radonhalter i inomhusluften. Jordluften i marken kan innehålla
radonhalter på mer än 2 000 000 Bq/m³.
Jordluften tränger in i huset genom sprickor, genomföringar och andra otätheter på grund av det undertryck som normalt finns i våra hus.
Byggnadsmaterial
Allt byggnadsmaterial som är baserade på sten (till exempel betong,
tegel, lättbetong) innehåller radium och avger därför radon. Normalt är
radiumhalten så liten att radonavgången är betydelselös, men det finns
undantag. Ett sådant är alunskifferbaserad lättbetong, så kallad
blåbetong, som användes från 1929 till slutet av 1970-talet. Blåbetong i
både ytter- och innerväggar samt bjälklag kan ge radongashalter uppåt 1
000 Bq/m3, när luftväxlingen är dålig. I dag tillverkas inte
byggnadsmaterial med så hög radiumhalt att det skulle kunna utgöra någon
nämnvärd radonrisk.
Vatten
Det är ovanligt med höga radonhalter i kommunalt hushållsvatten. Men
vatten från bergborrade brunnar eller från andra grundvattenkällor kan
innehålla radon. Vatten som innehåller mer än 100 Bq/l klassas som
tjänligt med anmärkning. Vatten med mer än 1 000 Bq/l bedöms vara
otjänligt för användning som livsmedel.
Förhöjda halter av radon i dricksvatten kan vara ett tecken på att radonhalten inomhus är förhöjd. Man bör därför alltid mäta radon i inomhusluft om man upptäcker förhöjda radonhalter i vattnet.
Den första mätningen kallas långtidsmätning.
Mätningen utförs med så kallade spårfilmsdosor och ska pågå i minst 2, helst i 3 månader under eldningssäsongen 1 oktober - 30 april.
Till laboratorium för analys
När långtidsmätningen är slutförd skickas spårfilmsdosorna till ett laboratorium för analys.
Förhöjt årsmedelvärde
Påvisar analysen ett årsmedelvärde över 200 Bq/m³, bör du genomföra steg 2 - 6.
En radonbesiktning utförs för att fastställa varifrån radonet kommer in i fastigheten.
Under besiktningen upprättar vi ett besiktningsprotokoll och går igenom följande:
Med besiktningsprotokollet som underlag tar vi fram ett förslag på saneringsåtgärder.
Åtgärderna prissätter vi i en offert som vi sedan går igenom med er.
Efter att ni beviljats radonbidrag är det dags för åtgärd.
Innan åtgärderna påbörjas går vi igenom arbetet tillsammans med er och bestämmer tidpunkt för själva installationen. Installationen tar i regel en till två dagar beroende på vilken åtgärdsmetod som kommer att tillämpas.
Efter åtgärden kräver Länsstyrelsen att en långtidsmätning utförs inom ett år för att kontrollera om åtgärderna har gett önskat resultat.
Vi ser till att Länsstyrelsen får en kopia på uppföljningsmätningen.
Radonsug
En radonsug är en anläggning som sänker lufttrycket i marken under huset för att förhindra att jordluft sugs in. Ett undertryck skapas med hjälp av en kraftig fläkt som suger luft från en eller flera punkter under betonggolvet. Radonsug är den absolut vanligaste metoden när grundkonstruktionen är platta på mark eller källare.
Krypgrundsventilation
Det finns många olika sätt att ventilera en krypgrund.
Radonbrunn
Radonbrunn är i första hand avsedd att användas i luftgenomsläpplig mark, t.ex. grusåsar. Med radonbrunnen sänks lufttrycket i en stor markvolym. Hela anläggningen kan därför placeras utanför byggnaden. Den finns i olika storlekar som kan betjäna ett enstaka hus eller en mindre grupp småhus. Placeringen bestäms från fall till fall utifrån:
Är det byggnadsmaterialet som avger radon, behöver man öka luftomsättningen.
Det finns olika metoder för att göra ventilationsförbättringar. Här är några exempel:
Kommer radonet från dricksvattnet, räcker det oftast med att vattnet luftas med en radonavskiljare.
Radon kan ta sig in i huset på olika sätt: Via mark och/eller berg under och runt huset, byggmaterial i själva byggnaden eller genom vatten.
Krypgrundsventilation
Radonsug
Radonbrunn
Som ett första steg för att avgöra om ditt hus har förhöjda radonvärden måste en långtidsmätning göras. Mätningen utförs med spårfilmsdosor som genom diffusion orsakar att alfapartiklar skadar spårfilmen i dosan. Skadorna räknas sedan i ett laboratorium där man beräknar årsmedelvärdet i becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3).
Mätperiod
Mättiden ska vara minst 2 helst 3 månader under eldningssäsongen 1 oktober till 30 april.
Placering av spårfilmsdosor
Spårfilmsdosorna ska placeras i sovrum och i vardagsrum i första hand. Om bostaden består av flera plan är det viktigt att placera ut minst en spårfilmsdosa per våningsplan. Om källaren används som boutrymme ska en spårfilmsdosa placeras även där.
Placeringsmetod
Placeringen ska göras enligt SSI:s metodbeskrivning 2005:1. Om du känner dig osäker på hur du på bästa sätt ska placera spårfilmsdosorna eller hur många spårfilmsdosor du behöver, så hjälper vi dig.
När mätperioden är avslutad
Om du har köpt mätpaket av oss använder du det frankerade kuvertet för att skicka spårfilmsdosorna till analysföretaget tillsammans med formuläret du fyllt i. Efter en tid kommer mätresultatet med posten.
En korttidsmätning är en rådgivande mätning som kan användas vid försäljning eller köp av hus och kan utföras utanför eldningssäsongen, men blir då ytterst osäker. Korttidsmätningen ska pågå i minst 7 helst i 10 dygn. I övrigt går det till som en långtidsmätning, men ligger inte till grund för ett årsmedelvärde.
Rådgivande radonbesiktning
Vi hjälper er med rådgivande radonbesiktning inför köp eller försäljning av hus.
Om du har djupborrad brunn eller annan grundvattenkälla bör du göra en analys av radonhalten i vattnet. Radonet i vattnet fälls ut i rumsluften när du tex duschar, tvättar och diskar och kan orsaka förhöjda radonhalter i inomhusluften. Kommunalt vatten innehåller i vanliga fall inte radon.
Våra mätpaket för lång- och korttidsmätning innehåller två (2) spårfilmsdosor.
När du beställer spårfilmsdosor ska du tänka på att spårfilmsdosorna ska placeras i sovrum och i vardagsrum i första hand. Om bostaden består av flera plan är det viktigt att placera ut minst en spårfilmsdosa per våningsplan.
När du beställer vattenanalys ska du tänka på att beställa ett mätpaket för varje vattenkälla.
OBS! Extra spårfilmsdosa behöver inte anges vid vattenanalys eftersom spårfilmsdosor endast används vid mätning av radonhalt i luft.
Priser (inklusive moms och frakt)
Mätpaket
Långtidsmätning 485kr
Korttidsmätning 540kr
Vattenanalys 675kr
Extra spårfilmsdosa
Långtidsmätning 165kr
Korttidsmätning 185kr
Det finns inget radonbidrag för tillfället.
Kvalitetspolicy
Vårt kvalitetsarbete inom vår saneringsverksamhet för radon skall säkerställa leverans i rätt tid och med rätt kompetens.
För att leva upp till våra krav och kvalitetsmål för hela verksamheten skall vi alltid arbeta med:
Miljöpolicy
Vårt miljöarbete inom vår saneringsverksamhet för radon skall säkerställa att företaget arbetar och verkar utifrån vad lagar och författningskrav föreskriver.
För att leva upp till våra miljömål för hela verksamheten skall vi alltid arbeta med:
Radon är en lukt-smak-och färglös ädelgas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. Radium, från vilket radon bildas har en halveringstid på 1 600 år och nybildas ständigt. Därför är radonproduktionen så gott som konstant.
Radon i sig är inte farligt men sönderfaller till så kallade radondöttrar som är radioaktiva metallatomer som fastnar på partiklar som finns i luften. Radon och radondöttrar följer med inandningsluften till luftrör och lungor där den alfastrålning som radondöttrarna avger vid sönderfallet orsakar skador som kan leda till lungcancer.
Den radon som vi har inomhus kan komma från marken, byggnadsmaterialet eller vattnet. Markradon är den i särklass största orsaken till förhöjda värden i vår inomhusluft.
Alla hus är unika och radon kan komma både från marken, byggmaterialet och vattnet. Saneringsmetoderna är olika beroende på vart radonet kommer från och husets konstruktion.
Ja, ni bör mäta igen. 1990 mättes radondotterhalten och för att få fram radongashalten som vi mäter idag ska ert mätvärde multipliceras med 2,5, vilket ger 250bq/m3. Alltså över dagens gränsvärde på 200bq/m3. Strålskyddsmyndigheten rekommenderar dessutom nya mätningar vart femte år. Beställ mätpaket här
Undertrycket i ditt hus gör att gasen stiger trots att radongasen är ca 8 ggr tyngre än luft. Är ventilationen inte tillräcklig samlas radongasen högre upp i huset.
De gamla fönstren var nog otäta och släppte in frisk luft till skillnad från de nya fönstren. Har man då markradon så kan det komma in mer radon på grund av det ökade undertrycket i huset.
Du som säljer:
Utför gärna en radonmätning och eventuella åtgärder i god tid innan försäljning. Erfarenheter har visat att uppmätta och åtgärdade fastigheter normalt är lättare att sälja. Utgifter för vidtagna åtgärder återbetalar sig oftast flera gånger om.
Du som köper:
Radon betraktas inte som ett dolt fel. Som köpare måste du själv ta reda på om huset har förhöjda radonhalter.
Mäklarens ansvar:
Mäklaren har upplysningsplikt
Nej, den är inte pålitlig. Den är endast rådgivande vilket innebär att den endast indikerar om radon förekommer, men inte hur mycket, och kan därför inte jämföras med riktvärdet på 200 Bq/m3 som kräver minst två månaders mätning.
En korttidsmätning kan göras under sju till tio dagar och sedan användas i samband med en rådgivande besiktning inför köp/försäljning.
Kontakta oss på 010 - 177 77 00 för rådgivande besiktning.
Ja, saneringsåtgärderna är sällan så omfattande att ni behöver flytta.